גפן

גפן גידול – הגפן הוא צמח מטפס אשר פירותיו מוכרים בשם ענבים. קיים מגוון רחב של זני גפן; ענבים עם או בלי גרעינים, בצבע ירוק עד סגול (ענבים אדומים), כאשר חלקם מיועדים ליין. מעלי צמח הגפן ניתן להכין עלי גפן ומגוון מאכלים נוסף.

מוצרים למכירה: 
מידע על הצמח: 

תנאי גידול אורגני לגפן:
דרישות הגפן משתנות בהתאם לזן - זנים מסוימים דורשים קור, קרקע מיוחדת והדליה

איך משיגים גפן לגידול אורגני:
ענף לייחור/ שתיל

חסרונות בגידול גפן:
לפעמים יותר זול לקנות ענבים בסופר (תלוי בזן הגפן), הרבה מהזנים נתקפים בקלות.

תנאי השקיה בגידול גפן:
השקיה מרובה-בינונית, בהתאם לזן

תנאי אור במצב אופטימלי לגידול גפן:
שמש מלאה

תאריך מומלץ לשתילת גפן:
חורף-אביב (ינואר-מאי)

מזיקים לצמח הגפן:
נמטודות, עפץ, נמלים, תולעים, פרודניה

האם כדאי לקנות זן מורכב של גפן:
זני גפן מסוימים רגישים לתנאי הקרקע ודורשים הרכבה ה מגנה עליהם מפגעי הקרקע.

תאריך גיזום לגפן: 
אוקטובר - מרץ (מומלץ חודש לאחר הפרי), או בשיא החורף

גיזום לגפן:
מומלץ להוריד מגובה הגפן. אחת לכמה שנים יש לבצע גיזום מאסיבי.

גודל הצמח גפן:
גודל הגפן הוא לפי הגיזום.

קצב גדילה בגפן:
בהתאם לזן

אפשר לגדל גפן בחקלאות פיראטית:
כן

אפשר לגדל גפן בבית:
לא

אפשר לגדל גפן גם בעציץ:
כן

פריחת הצמח: 

תאריך פריחה לגפן:
אביב (אפריל-מאי).

האבקה לגפן מתבצעת ע"י:
דבורים

מידע כללי על פרח הגפן:
אשכולות של פרחים ירוקים קטנים

דילול פריחת הגפן:
ברוב הגפנים מתבצע דילול טבעי של הפריחה, במידה ודילול הפריחה הינו נרחב, יש לבדוק צורך לתגבר השקיה או לדשן את הגפן.

פרי: 

תאריך תנובת הגפן:
יוני- אוקטובר

מזיקים בגידול פרי הגפן:
זבובי פירות, צרעות, ציפורים, פטריות, נמלים, ועוד.

מה ניתן לעשות עם כמויות של פרי הגפן?
לאכול, יין, מיץ, תירוש

דרישות עבודה על פרי הגפן:
בזני הגפן הרגישים יש לעטוף את הפרי, בזנים החזקים אפשר להתחלק בפרי עם הציפורים

כמה זמן לוקח עד שהגפן נותן פרי?
 2-4שנים

זני הצמח: 

גפן ירוק עם גרעינים - גפן זה מתייחס למספר זני ענבים ירוקים המכילים גרעינים. בזנים אלה ניתן למצוא את הגפן הבלאדי אשר פירותיו גדולים ומאורכים, רב זני הגפן בעלי הגרעינים עמידים יותר במקצת מהזנים נטולי הגרעינים.

גפן ירוק ללא גרעינים - גפן זה מתייחס למספר זנים אשר צבעם ירוק ואינם מכילים גרעינים.

גפן אדום עם גרעינים - גפן זה מתייחס למספר זנים אשר צבעם אדום והינם מכילים גרעינים. רוב זני הגפן בעלי הגרעינים עמידים במקצת מהזנים ללא הגרעינים.

גפן אדום ללא גרעינים - גפן זה מתייחס למספר זנים אשר צבעם אדום והינם מכילים גרעינים.

גפן איזבלה - זן חזק במיוחד בעל ענבים סגולים (טענות מסוימות גורסות שיש לו טעם שמזכיר מנגו בשילוב עם ענבים).

זני ענבים:

גוורצטרמינרזן ענבים לבן שמקורו בצפון איטליה ולא בחבל אלזס בצרפת, הגובל בגרמניה ובשוויץ וגדל גם שם, כפי שנהוג לחשוב כיוון ששם הוא גדל לשיא תפארתו. הוא נתגלה לראשונה בעיר טרמין באיטליה ומכאן נגזר גם שמו. גוורצטמינר חובב אקלים קריר. זן זה הוא בעל טעם דומיננטי, מזכיר בזאת את זן ענבי מוסקט.

למברוסקוזן ענבים אדום שפיתח מעצמו מספר תתי זנים. ענבי למברוסקו אינם מתוקים כל כך ועל כן משקאות הלמברוסקו המיוצרים מחוזקים בתוספת ענבים מזנים מתוקים יותר או עוברים תהליך התססה. מקורו של הלמברוסקו הוא באיטליה.

מרלוזן ענבים אדום, מתוק ובעל רמות טאנין גבוהות. מניב פרי גדול יחסית ובעל קליפה דקה וזיקתו היא לסביבת גידול באקלים קריר.

סוביניון בלאןזן ענבים לבן, שמקורו בבירת היין הצרפתית, הלא היא בורדו. סוביניון בלאן מהווה מרכיב חשוב בהפקת יין קינוח ובהפקת יין לבן יבש.

פינו נואר - זן ענבים סגול כהה, שמקורו בחבל בורגון בצרפת וחיבתו לתנאי אקלים קרירים. רגיש לתנאי אקלים משתנים שאינם אידיאלים עבורו ולכן נחשב קשה לגידול. גודל הענבים הוא קטן יחסית.

קברנה סוביניון - זן ענבים אדום אשר בקליפתו העבה רמות טאנין גבוהות. מקור הזן הוא בבורדו, צרפת. על אף שדורש זמן הבשלה ממושך קברנה סוביניון מניב יבולים נמוכים. קברנה סוביניון הו זן הענבים הראשי במרבית יינות הבורדו. קברנה סוביניון הוא הכלאה גנטית בין זן הענבים קברנה פראן האדום לבין זן הענבים סוביניון בלאן הלבן.

קברנה פראן - המוכר גם כקברנה פרנק, הוא זן ענבים אדום, הנפוץ ביינות ממסכים כמו קברנה סוביניון ומרלו, הם יינות המבוססים על שילובי יינות שלא כמו יינות זניים, המתמקדים בזן אחד. 

שרדונהזן ענבים לבן, שמקורו ככל הנראה הוא בחבל בורגון בצרפת. זן ענבי השרדונה נפוץ מאוד בישראל ומתאפיין ביכולת הסתגלות גבוהה לסביבת גידול משתנה שתיתן אותותיה ביין העתידי. הקרקעות המתאימות ביותר לגידול שרדונה הן אבן גיר, גיר וחרס.

עלים למאכל: 

תאריך קטיפת עלי הגפן:
אפריל- יוני, ואפשר גם אחרי

גיזום עלים נכון בגפן:
את העלים צריך לגזום צעירים

מידע על עלי גפן:
עלים משוננים, תלוי בזן. חלקם אינם אכילים מרוב סיבים.

שימוש בעלי גפן:
עלי גפן, להוסיף לבישולים

צבע הפרח: 
חלק הנוי בצמח: 
מהירות גדילת הצמח: 
תנאי אור לצמח: 
תנאי השקיה: 
צמחים דומים: 
סוף: 

גפן בלטינית:
Vitis

גפן באנגלית:
Grapevine

שמות נוספים לגפן:
ענבים

האם כדאי לגדל גפן:
גפן מומלץ לגדל אך צריך לשקול את סוג הזן שמגדלים. יש מגוון זנים ולכל זן דרישות קצת שונות, מומלץ לברר האם הזן מתאים למקום מגוריכם ולכמות הזמן שצריך לעבוד בשבילו.

אם הנך אוהב/ת גפן מומלץ לגדל:
גפן-איזבלה, ג'בוטיקבה

רבייה וגטטיבית: 

אופן ביצוע של רביה וגטטיבית בגפן:
ייחור, לוקחים ענף משאירים עליו 3 עיניים ואחת קוברים בקרקע

תאריך רביה וגטטיבית לגידול גפן:
ינואר-מרץ

משך זמן צמיחת שורשים בגידול רבייה וגטטיבית בגפן:
שבוע עד 3 חודשים בהתאם לתאריך וסוג הגפן

דרך הטיפול בגידול רבייה וגטטיבית בגפן:
להשקות בצורה מסודרת, לחות גבוהה מזרזת את ההשרשה.

Image: 
עלים של גפן, grapevine , vine
grapes
grapes
grapevine with fruits, grapes, ענבים על גפן
גפן, vine, grapevine

ניתן לקנות את היבול